A St. Louisban zajló 2. Sinquefield Cup szuperverseny félidejében az olasz Fabiano Caruana két és félpontos előnnyel vezet. Caruana ötödik partiját is megnyerte, az amerikai Hikaru Nakamurát győzte le. Bámulatos teljesítmény! Megszerezte első győzelmét a norvég világbajnok Magnus Carlsen, a bástyavégjátékban érvényesítette gyalogelőnyét z örmény Levon Aronjannal szemben. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a világbajnokhoz hasonlóan ötvenszázalékos, az ötödik játéknapon szép pozíciós teljesítménnyel nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. A hétfői pihenőnap után keddne megkezdődik a torna második félideje, ellenkező színelosztással másodszor is összecsapnak a nagymesterek.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) megjelentette a 2014. szeptember 1-től érvényes, az Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistákat. A rangsort a norvég világbajnok Magnus Carlsen vezeti, 66 ponttal előzi meg az örmény Levon Aronjant. Az olasz Fabiano Caruana átlépte a bűvös 2800 Élő-pontos határt, a harmadik helyre lépett előre. A sakkolimpiai eredmények nagyban befolyásolták a helyezéseket, az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Szeregj Karjakin rontott, a bolgár Veszelin Topalov javított. Lékó Péter a 21., Rapport Richárd a 35., Almási Zoltán az 52., Polgár Judit a 69., Balogh Csaba a 91. a legjobbak rangsorában. A top 25-ben hét orosz sakkozó is található. A női világranglistát nyolcvanadszor vezeti Polgár Judit, Európa-bajnoknőnk, Hoang Thanh Trang a 24. A rapid világranglistát Caruana, a villámsakkban Carlsen a legjobb, a nőknél Polgár Judit az első.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Az Egyesült Arab Emírségbeli Sardzsában zajló Grand Prix-verseny hatodik fordulójában taroltak a kínai nagymesternők. A világbajnoknő Hou Ji-fan tavalyi világbajnoki döntős ellenfelét, az ukrán Anna Usenyinát győzte le. Zhao Xu mindössze 24 lépésben kényszerítette megadásra az indiai Humpy Konerut. A világbajnoknővel holtversenyben vezető Ju Wenjun a torna sereghajtója, a román Alina L’Ami ellen érte el a kötelező győzelmet. Jól játszott a kétszeres orosz olimpiai bajnoknő Tatjana Koszinceva, futópárjával szemben az indiai Dronavalli Harika tehetetlen volt. A játéknapon két part döntetlennel ért véget, az örmény Elina Danieljan a várakozást messze felülmúló mongol Tuvshintugs Batchimeggel osztozott meg a ponton, a katari Zsu Csen az üzbég Nafisza Muminovával remizett.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

A negyedik forduló sajnos nem sikerült túl jól, 2 pontot szereztünk csak.

 

8 éves csoport :

Creange Robert 0 – Gaál Zsóka 1246: 0,5-0,5

Zsóka a Pirc védelmű nyitásban szépen tartotta magát, a román ellenfél az éles Fe3, f3, Vd2 változatot játszotta. Zsóka jól állt, de sajnos sok időt elhasznált a középjáték bonyodalmaira, de mivel állása kedvező volt biztosan hozta a remit mivel  az idő szorításában is pontosakat lépett. Nagyon fontos fél pont volt!

Zsóka így 2,5 pontjával első helyen áll a lányok versenyében!!!

 

Bodó Boglárka  0 – Torngreen Alexander 0: 0-1

Bogi sajnos a Négyeshuszár játékban világossal pontatlanul hamar meglépte a d4 lépést, amivel gyaloghátrányba került. Bogi nagyon küzdött, de sajnos az ellentétes színű, 2 gyaloghátrányos végjátékát nagy harcban elvesztette.

 

10 éves csoport:

Rónai Ákos Balázs 1702 – Horobrijs Danilis 1548: 0-1

Ákos világossal játszott, a megnyitásban a Volga cselben nem fogadta el a felkínált gyalogot, viszont 11. Ve2 lépése kis pontatlanság volt, így az ellenfél futópárt szerzett, ami később döntő erősnek bizonyult a jó napot kifogó ellenfél ellen, aki később tisztet majd játszmát nyert.

 

Pedosan Alexander 1657 – Persányi Barnabás 1737: 1-0

Barnabás A Francia védelmű cserevari játszmában  szépen állt a nyitásban, később egy házivarinak tűnő állásba került, ahol sajnos pontatlanság miatt a világos vezér betört az f7 pontra, emiatt gyaloghátrányba, és rosszabb állásba keveredett, amit sajnos elveszett. Fájó vereség, Barnabás még így is a negyedik helyen áll, és bizakodva várja a folytatást 3 ponttal.

 

Demeter Dorina 1467 – Yuan Beline 1508 : 0,5-0,5

Dorina jó felkészülés eredményeképpen túljátszotta Francia ellenfelét a Francia megnyitás éles Vg4-es változatában. Már a 12. lépés után nagyon komoly előnye volt, amit később nem a legjobban fokozott. A középjáték végén Dorinának még gyalogelőnye volt, nyerőesélyekkel, de látva ellenfele veszélyes királyszárnyi játékát, elfogadta az ellenfél remi ajánlatát.

Dorina 2 pontjával második helyen áll a lányok versenyében!

 

12 éves csoport:

Vanczák Tamás 1839 – Antova Gabriella 1989: 1-0 !!!

Tamás a Szicíliai védelem ellen a Fc4-es Szozin változatot választotta, egyenlő, bonyolult középjátékban, sötét a futópárral jól tartotta magát. Az ellenfél a 23. lépésnél azt gondolhatta, hogy d6-d5 lépéssel előnybe fog kerülni, de ez pontatlanság volt, amit Tamás nagyon jól kihasznált, gyalogot, majd játszmát nyert!  Nagyon értékes győzelem volt!

Tamás nagyon jól játszik, holtversenyes első helyen áll 4 pontjával, a következő fordulóban az észt sakkozóval Chukavin Kirillel játszva eldönthetik az első hely sorsát!

 

Ferkova Dominika 1687 – Gömböcz Zsófia 1633: 1-0

Fájó vereség, Zsófi sötéttel nagyon ígéretesen állt az elfogadott vezércsel nyitású játszmában, nagyon komoly álláselőnye volt a középjátékban, amit nem igazán tudott fokozni, később egy szerencsétlen Bg7 manőver miatt vesztő gyanús állásba került. Az ellenfele kihasználta a kötés adta esélyt, így Zsófi 39. lépésben tisztet és játszmát vesztett.

 

Remélem a szombati 5. fordulóban sokkal sikeresebben sakkozunk!

 

Kosztolánczi Gyula

A St. Louisban zajló 2. Sinqufield Cup szuperversenyen az olasz Fabiano Caruana folytatta bámulatos szereplését. A viadal negyedik fordulójában az örmény Levon Aronjant győzte le, a mesternégyessel kétpontos előnnyel vezet! Tetszetős volt a tisztáldozata, a passzív sötét haderő csak tétlen szemlélője volt az eseményeknek, az f gyalog előrenyomulása eldöntötte a parti sorsát. A norvég világbajnok Magnus Carlsennek kissé könnyelmű játéka után a döntetlenért kellett megküzdenie a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval szemben. Békés döntetlen született a francia Maxime Vachier-Lagrave és az amerikai Hikaru Nakamura játszmájában.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Az Egyesült Arab Emírségbeli Sardzsában a pihenőnap után folytatódott a pontvadászat a 2013/14-es Grand Prix-sorozat utolsó tornáján. Az összetett pontverseny első helyéért folyó küzdelemben a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan újabb győzelmet aratott, az orosz olimpiai bajnoknő Tatjana Koszinceva időzavarban hibák sorozatával kapott ki. Hou Ji-fan holtversenyben vezet honfitársnője, Ju Wenjun társaságában. Az ötödik játéknapon még az örmény Elina Danieljan győzött, a kínai Zhao Xue nem tanúsított nagy ellenállást. A játéknapon négy döntetlen született, igazi csaták nem alakultak ki.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Sajnos a mai harmadik forduló nem sikerült mindenkinek túl jól, 3 pontot szereztünk csak.

 

8 éves csoport:

Gaál Zsóka – Wojdak Jan 0: 0-1

Zsóka nagyon ügyesen játszott, a nyitásban és középjátékban teljesen túljátszotta az ellenfelét, 3 óra után sajnos tiszta előnyős állásban nem lépte meg a könnyen nyerő lépéseket, majd az ütésváltásokban eltévedt, és egyenlő állásban tisztet nézett el, így vesztett. Szerintem 7 éves lánytól sokáig nagyon jó parti volt, sajnos a 4. órára elfáradt már. Zsóka így is még az első helyen áll a lányok versenyében!

 

Nechita Bogdan 0 – Bodo Boglárka: 1-0

Bogi az e4 -e5 Négyeshuszár játékból szépen jött ki sötéttel, majd sokkal jobban is állt, sajnos később figyelmetlenség miatt nem védi ki jól az ellenfél királyszárnyi támadását, és sajnos 2 óra alatt veszített.

 

10 éves csoport : 

Persányi Barnabás – Plugaru Rares 1619 : 1-0

Barnabás az Angol megnyitást választotta, amelyben sokáig tartott a pozíciós harc kölcsönös esélyekkel, végül a középjátékban az ellenfél királya a centrumba került, ifjú reménységünk minőség előnyt szerzett, amit biztosan értékesített, és 3 pontja van!

 

Ciccoli Theo 1878 – Rónai Ákos 1702 : 1-0

Fájó vereség, Ákos végig aktívan jól játszott, a végén kijött egy elméleti döntetlen végjáték bástya 3 gyalog a bástya 2 gyalog ellen egy oldalon, ami remire  jó, de sajnos Ákos elvesztette.

 

Sebesta Jan 1401 – Demeter Dorina 1467 : 0-1

Dorina Szicíliai Paulsen szerkezetet rakott ki, amelyben az ellenfél elég passzívan c3-al játszott, így ifjú hölgyversenyzőnknek sikerült erős gyalogcentrumot kiépítenie, amit

királyszárnyi támadással fejezett be, és gyorsan nyert.

 

12 éves csoport:

Vanczák Tamás 1839 – Morozli Grigorijs 1713 : 1-0

Tamás biztosan nyert a Skandináv védelmű játszmában, ellentétes oldalú sáncolásnál betört a h vonalon és 25 lépésben biztosan nyert. Tamás nagyon biztatóan játszik, és ő a másik hibátlan játékosunk, aki 3 ponttal áll az élen.

 

Nehyba Martin 1695 – Gömböcz Zsófia 1633 : 1-0

Zsófi jól tartotta magát az Orosz védelemben, középjátékban ellentétes színű futós játékban esélyes állásban sajnos pontatlant lépett, így a világos d szabadgyalogja döntő erős lett, ami végzetesnek bizonyult.

 

U8 :      Gaál Zsóka lányok között első 3/2

Bodó Boglárka lányok között hatodik 3/1

U10 :   Persányi Barnabás második 3/3

Rónai Ákos nyolcadik 3/2

Demeter Dorina lányok között második 3/1,5

U12 :  Vanczák Tamás harmadik 3/3

Gömböcz Zsófia lányok között ötödik 3/1 ponttal

 

 

Kosztolanczi Gyula

 

A St. Louisban zajló 2. Sinqufield Cup szuperverseny 3. fordulójában az olasz Fabiano Caruana újabb szenzációs győzelmet aratott, sötéttel győzte le a norvég világbajnok Magnus Carlsent. A világelső a nyitásban sem jeleskedett, a bonyodalmakban Caruana higgadtan számolt. Carlsen vesztést ígérő pozícióban döbbenetes hibával csak meggyorsította vereségét, a 34. lépés után kapitulált. Caruana a mesterhármassal másfél pontos előnnyel vezet. A francia Maxime Vachier-Lagrave az örmény Levon Aronjan ellen nyert, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov az amerikai Hikaru Nakamurát kényszerítette megadásra.

Egy kattintás ide a folytatáshoz....

Beszámoló a 2. játéknap eseményeiről

A 2. fordulóban egész jó volt a Magyar csapat 7/6 pontot szereztünk, mindenki nyert sajnos Demeter Dorina vesztett nagy partiban.

8 éves csoport: 

Nazarov Vladislav (0) – Gaál Zsóka 1246: 0-1

Zsóka sötéttel a Pirc védelmű játszmában jól állt a nyitás után a futópárnak köszönhetően, később az ellenfél egy kötés miatt gyalogot veszített, ráadásul a királyállása is szétesett, így Zsóka 1 óra alatt mattolt.

Bodó Boglárka (0) – Lovcican Tomas (0): 1-0

Bogi a 4-es huszárjátékból nem sokat hozott ki, később sötét figyelmetlensége okán gyalogot nyert, előnyét ügyesen fokozta, majd vezért és partit nyert.

10 éves csoport : 

Rónai Ákos Balázs 1702 – Yuan Beline : 1-0

Ákos a Benoni védelem ellen világossal ügyesen, aktívan játszott, 2 óra alatt d szabadgyaloghoz jutott, majd minőséget és partit nyert.

Bassini Emile 1569 – Persányi Barnabás 1737: 0-1

A Francia védelem  csereváltozatában az ellenfél láthatólag csak remire törekedett. Barnabás ügyesen tartotta a feszültséget az állásban, amikor az ellenfél a 3. órában vízszintes fenyegetést elnézett, így ifjú játékosunk tisztet, majd játszmát nyert.

Demeter Dorina 1467 – Bsnusak Tomas 1406: 0-1

Dorina sajnos vesztett. A játszma Sziciliai Paulsen varinak indult, ami után Najdorf szerkezetű felépítést alkalmazott az ellenfél d6 majd e5 lépéssel. Dorina szépen állt a nyitásban, sajnos a középjátékban nem találta a jó tervet, több jó taktikai lehetőséget nem használt ki. Később 2 gyaloghátránya lett és 3,5 órás játszmában vesztett egy jó napot kifogó fiú ellen.

12 éves csoport :

Gömböcz Zsófia 1633- Ilfore Michael 1508: 1-0

Zsófi az angol fiút a Fb5-ös Szicíliaiban eléggé megverte. Ellenféle a pozíciós e6 hiba után, minőséget, tisztet, végül partit vesztett. Zsófi biztosan nyert 2 óra alatt.

Haring Filip 2078 – Vanczák Tamás 1839: 0-1 !!!

Tamás nagyon jól játszott, az első kiemeltet biztosan verte sötéttel! Szicíliai ellen világos az Angol támadást játszotta Fe3, f3 Vd2 0-0-0-al. Tamás ügyesen kifejlődött, és a vezérszárnyon megtámadta világos királyát, aminek következtében már a középjátékban nagyon biztatóan állt, majd minőséget nyerve elsöprő támadással intézte el magasabb élővel rendelkező szlovák ellenfelét. Nagyon értékes pont volt!

Mindenki egészséges, bizakodó, remélem továbbra is jó hírekkel szolgálok!

Az eredményeket és az élő közvetítést a következő honlapon lehet követni (http://www.chess-svetla.cz/index.php?id=12).

Kosztolánczi Gyula

Beszámoló az első forduló eseményeiről

8 éves csoport:

Gaál Zsóka 1246  - Nagyova Daniela 0: 1-0

Zsóka elég gyorsan 1,5 óra alatt  nyert. Az ellenfél hamar tisztet, és minőséget nézett el, a hibákat Zsóka biztosan kihasználta.

Nazarov Vladislav 0 – Bodó Boglárka 0: 1-0

Bodó Bogi sokáig jól tartotta magát, nyitásban jól állt, sajnos a harmadik órában gyalogot, majd tisztet nézett el egy lépésben, és veszített.

10 éves csoport: 

Persányi Barnabás 1787- Ginovant Camile 1396: 1-0

Barnabás d4-es játszmában ügyesen gyalogot, futópárt szerez, előnyös végjátékra bonyolít, és biztosan begyűjti a pontot.

Vissarionov Artjoms 1388 – Rónai Ákos Balázs 1702 : 0-1

Ákos sötéttel hamar előnybe kerül, 20 lépésnél már bástya előnye van, 2 óra alatt mattol.

Torngren Gustav 0 – Demeter Dorina 1467: 1/2 1/2

Dorina nagyon szépen állt a zárt Szicíliai védelmű játszmában, centrumgyalogot nyert, futópárja volt, de sajnos nem találta a nyerő tervet. Sok időt elhasznált, és ígéretes állásban, amikor már csak 20 perce volt, elfogadta ellenfele remi ajánlatát. Azt hiszem lehetett volna még erőltetni, nyerhető állást adott remire.

12 éves csoport: 

Slaba  Andrea 1515 – Vanczák Tamás 1839: 0-1

Tamás sötéttel passzív stílusú ellenfél ellen nehéz középjátékban kicsit jobban állt, amit sikerült gyalogelőnyre váltani az ellenfél hibája nyomán. Végül a gyalogelőnyös bástyavégjátékot 4 órai játékban ügyesen megnyerte.

Antova Gabriela 1989 – Gömböcz Zsófia 1633  : 1-0

Zsófi a Vezérindiai védelmű játszmában szépen tartotta magát a nyitásban. Később sajnos leadta fontos e7 futóját, emiatt és a passzív játéka miatt az ellenfél bástyája betört a d6 pontra, majd újabb g5 gyengítés után sajnos feladásra kényszerült.

Így 7-ből 4,5 pontot szereztünk az első játéknapon. Mindenki egészséges, mindenki jól van, bízunk a minél jobb játékban.

A szállással étkezéssel mindenki elégedett az első nap után, remélhetőleg továbbra is ilyen jó körülmények között tudunk a versenyre koncentrálni.

Sajnos minden szobában nincs WIFI, csak némelyik szobában, de a közös kijelölt termekben jó a WIFI, ahonnan mindenki tud internetezni.

Kosztolánczi Gyula

Támogatók

MOL Energiakereskedő Zrt.
Olajterv Csoport
Capital Hitelház Zrt.
Gyula városa
Hévíz, az élet forrása!
Transit-Speed Kft.
OXYGEN wellness fitness medical
OPEL RAMIRIS Márkakereskedés és Márkaszerviz
Nyírzem Zrt.
Népliget SportHostel és Stadion
MOL Nyrt.